Copyright 2021 - Custom text here

Bloeddruk

Wat doet de sauna met mijn bloeddruk?
Uw bloeddruk is niet altijd constant. Hij stijgt als u zich opwindt of zenuwachtig maakt of wanneer u eet. Hij daalt als u slaapt of als u rustig en ontspannen bent. Maar wat gebeurt er met uw bloeddruk in de sauna? Door de hoge temperatuur in de saunacabine worden de bloedvaten wijder, met name de bloedvaatjes in de huid.

Het bloed heeft dus niet alleen minder weerstand in de bloedvaten maar ook een veel groter stroomgebied. Het gevolg hiervan is dat de bloeddruk daalt. Hoe hoger die bloeddruk is hoe meer hij zal dalen. Bij het afkoelen gebeurt het tegenovergestelde. De bloedvaatjes worden weer nauwer of sluiten zich. Het bloed heeft weer een kleiner stroomgebied en een grotere weerstand. Met als gevolg dat de bloeddruk stijgt. Bij mensen met lage bloeddruk meer dan bij mensen met een normale bloeddruk. Waarmee we maar willen zeggen dat sauna een regulerende invloed heeft op uw bloeddruk. Maar daar hoort wel wat bij. 


Saunaregels in acht nemen
U moet zich in de sauna wel aan de regels houden. Dat houdt iedere goede sauna-exploitant zijn gasten steeds weer voor. In woord en geschrift. En uw bloeddruk vertelt u dat dat geen loze praatjes zijn. Want als u zich in de sauna niet aan de regels houdt: u zich niet rustig en ontspannen gedraagt; u zich niet volgens de richtlijnen afkoelt na het saunabad; ja,... dan doet de sauna u geen goed. Dan raakt uw gestel in de war, dan schommelt uw bloeddruk veel te sterk. Dan zult u zich ook niet prettig voelen na een saunabad. Samenvattend kunnen we het zo zeggen: sauna is gezond, ook voor uw bloeddruk, maar de regels goed hanteren is een bloedserieuze zaak.

Sauna goed voor hart
Japans onderzoek onder leiding van dr. Chuwa Tei laat zien dat een verslechterde aderconditie verbeterde door regelmatig saunabezoek. Dr. Tei vergeleek 10 gezonde mannen met 25 mannen met minstens één van de volgende risicofactoren voor atherosclerose, hoge cholesterol, hoge bloeddruk, suikerziekte of roken. Alle deelnemers gingen twee weken lang elke dag 15 minuten in een droge sauna bij
60 ºC en rustten daarna 30 minuten onder dekens. De vaatconditie werd bepaald door meting van de capaciteit van de bloedvaten tot uitzetten en contraheren. Deze factor bleek verbeterd in de groep met risicofactoren. De bloeddruk bleek algemeen iets verlaagd. Effecten van de sauna waren vergelijkbaar met die van lichamelijke inspanning. De sauna is daarbij gunstig voor mensen die problemen hebben met lopen. Bovendien is er geen gevaar voor overbelasting van het hart. De hitte van de sauna lijkt echter niet aan te raden voor mensen die al gedurende lange tijd ernstige hartziekten hebben.

f t g m

Choufkes Wellness
Vinkenlaan 19    
2221 Booischot    
tel. +32 477 475782    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Openingsuren:  
alle dagen op afspraak, maar op zondag zijn we de hele dag gesloten.