Copyright 2021 - Custom text here

Finse saunafinseSauna

De klassieke sauna of Finse sauna

Wat zijn de fysiologische effecten op t lichaam ?

Hartfunctie : Ons menselijk lichaam beschikt over een soort ingebouwde thermostaat die de lichaamstemperatuur op ong 37 gr houdt.

In een sauna vewarmt de huid sneller dan die van het lichaam - van ong 32 naar ong 42 ( na 20 min) terwijl de lichaamstemperatuur met max 1à 2 gr stijgt. Hierdoor komt de zweetproductie op gang, waardoor de huidtemperatuur daalt in een poging om de temperatuur af te remmen. Hoe droger de lucht rondom des te sneller verdampt het zweet, en des te sneller koelt men af. Tegelijk zetten de bloedvaten in de huid uit, waardoor de bloedtoevoer naar de huid stijgt, en warm bloed wordt afgevoerd en vervangen door kouder bloed. Hierdoor stijgt de inwendige temperatuur dan weer. Waar normaal slechts 5 a 10 % van het bloed door de huid stroomt, kan dit in de sauna oplopen tot 50 à 70%. Om dit mechanisme in stand te houden begint het hart sneller te pompen en verhoogt de hartprestatie ( hoeveelheid bloed dat het hart per minuut pompt) twee tot 3 keer hoger kan liggen.

De gevolgen op de bloeddruk zijn minimaal - diastolische druk daalt licht, terwijl de systolische zo goed als constant blijft.

Na deze warmte is t beste om direct onder een goeie koude douche te stappen om terug op de uitzetting en krimping van de bloedvaten te werken.

Hierbij wordt ook een extra boost gegeven -waardoor onze immuniteit zou verbeteren … 

 

f t g m

Choufkes Wellness
Vinkenlaan 19    
2221 Booischot    
tel. +32 477 475782    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Openingsuren:  
alle dagen op afspraak, maar op zondag zijn we de hele dag gesloten.