Copyright 2021 - Custom text here

Kouvatten

Zal ik geen kouvatten?
Ik heb het met de jas aan al koud, en jij loopt in de sauna in je blootje rond? Dan vraag je om kouvatten. Een begrijpelijke reactie van iemand die de sauna niet kent. Maar iemand die vertrouwd is met saunabaden zegt : Lekker mis! In de sauna word je niet verkouden.

Integendeel: als je regelmatig (minstens éénmaal in de week) naar de sauna gaat, zul je merken dat je veel minder vaak verkouden bent dan anderen. Dat komt omdat in de sauna je lichaam gehard wordt. Heel simpel gezegd komt het er hier op neer dat je in de saunacabine zoveel warmte opdoet, dat je de gang in de frisse lucht en de koude douche daarna als aangenaam ervaart. 


Huid- en lichaamstemperatuur
Daar is ook wel een verklaring voor. Een gezond mens heeft een lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius. De warmte die voortdurend vrij komt door de stofwisseling of spierarbeid wordt in de regel naar de huid vervoerd en afgegeven, mits de omgevingstemperatuur lager is dan die van het lichaam. In de saunacabine (waar de temperatuur veel hoger is) zorgt het lichaam door het bevochtigen van de huid (zweetdruppels) voor veel waterverdamping en de daarmee gepaard gaande verdampingskoude. In de sauna verwijden alle bloedvaten in de lagen van de opper- en onderhuid zich sterk en neemt de afkoeling (door transpireren) tot een maximum toe. Toch is die niet voldoende om de temperatuur niet te doen stijgen. Inwendig niet meer dan 1 graad, maar de huidtemperatuur stijgt wel tot boven de 40 graden Celsius. Deze oververwarming moet het lichaam in de afkoelingsfase weer afgeven waarbij de in de huid gelegen bloedvaten wijd open dienen te staan. Neemt men nu een koude douche, dan vernauwen de bloedvaten in de huid zich razendsnel.

Natuurlijke zomer/winterjas
Die herhaalde verwijding, vernauwing en weer verwijding van de ontelbare kleine bloedvaatjes in de huid zorgen voor een harding van het lichaam. Mensen die regelmatig naar de sauna gaan en de saunagang zo een twee à drie maal herhalen trekken zich op deze manier een natuurlijke zomer/winterjas aan en zij zullen merken dat zij steeds minder gevoelig worden voor temperatuursverschiIlen, ook in het dagelijkse leven. Kouvatten in de sauna? Nee, integendeel.

f t g m

Choufkes Wellness
Vinkenlaan 19    
2221 Booischot    
tel. +32 477 475782    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Openingsuren:  
alle dagen op afspraak, maar op zondag zijn we de hele dag gesloten.