Copyright 2021 - Custom text here

Reuma

Kan reuma en een saunabezoek samen?
Is sauna goed of slecht voor reumapatiënten? Dat is een eenvoudige vraag, maar het antwoord is wat minder simpel. Dat komt omdat reuma moet worden onderscheiden in drie verschillende groepen van ziekten/klachten.

Je hebt de gewrichtsontstekingsziekten, waarvan de belangrijkste is de reumatoïde artritis (chronische reuma). Er is een categorie degeneratieve gewrichtsafwijkingen (artrose) en je hebt de zgn."weke-delen-reuma" (dat zijn klachten van het bewegingsapparaat zonder duidelijke gewrichtsafwijkingen, maar soms afwijkingen aan pezen, spieraanhechtingen en slijmbeurzen). Het meest bekend in deze categorie zijn de nek-schouderklachten, tenniselleboog, lage rugpijn en fibromyalgie. De klachten en het ziekteverloop, alsmede de medische behandeling, verschilt sterk in deze verschillende categorieën. Wat voor de ene patiënt heilzaam kan zijn, werkt voor de ander averechts. En dat geldt ook voor het spel van warm en koud in de sauna. 


Zowel gunstige als ongustige effecten
Hoewel er weinig literatuur te vinden is in de wetenschappelijke medische literatuur van de laatste tien jaar over het onderwerp "Reuma en sauna" kan in zijn algemeenheid wel gesteld worden dat voor de chronische ontstekings-ziekten (reumatoïde artritis) de sauna een pijnstillend effect kan hebben. Ook bij artrose-patiënten zijn gunstige effecten van sauna op stijfheidsklachten bekend. Bij patiënten met "weke-delen-reuma" zijn zowel gunstige als ongunstige effecten bekend. Vooral de toename van pijnklachten een dag na de sauna komt voor. Een remedie voor deze categorie zou zijn na de sauna juist goed af te koelen, terwijl voor andere categorieën te grote koudeprikkel moet worden vermeden.

Nog veel onderzoek moet worden gedaan
U merkt wel: de vraag of sauna goed of slecht is voor reuma-patiënten is makkelijker gesteld dan beantwoord. Er zal nog veel onderzoek naar moeten worden gedaan. Op het internationale saunacongres in Japan maakte dr. Milos Matej van het Balneologisch onderzoeksinstituut in Bratislava gunstige resultaten bekend van de invloed van sauna bij reuma-patienten, en met name bij lijders aan het syndroom van Bechterev. Mensen met reumaklachten doen er in alle gevallen goed aan hun saunabezoek zo in de richten dat zij zich er prettig bij voelen. Overigens: het is verstandig vooraf met de behandelend arts over uw saunabezoek te spreken.

f t g m

Choufkes Wellness
Vinkenlaan 19    
2221 Booischot    
tel. +32 477 475782    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Openingsuren:  
alle dagen op afspraak, maar op zondag zijn we de hele dag gesloten.