Copyright 2021 - Custom text here

Zwangerschap

Wanneer is het geen probleem?
Het is een fabeltje dat zwangere vrouwen de sauna moeten vermijden. Gezonde vrouwen met een normale zwangerschap kunnen met een gerust hart naar de sauna. Vanaf de vierde maand is een bezoek aan de sauna een prima aanvulling op zwangerschapsgymnastiek.

De eerste 14 weken liever niet 

Hoewel niet onderzocht op mensen, mogen we uit dierproeven toch opmaken dat bezoek aan de sauna in de eerste 14 weken van de zwangerschap niet is aan te raden. Bij dieren, die tijdens de beginperiode van de dracht aan hoge temperaturen werden blootgesteld, zijn hogere percentages miskramen en aangeboren afwijkingen geconstateerd. Men veronderstelt daarom dat hoge temperaturen in het begin van de zwangerschap mogelijk afwijkingen en miskramen kunnen veroorzaken. Derhalve wordt geadviseerd om de eerste 14 weken de sauna niet te bezoeken.

Daarna geen probleem
Overtollige vochtretentie wordt uitgezweet. Voor hart en bloedvaten is de sauna prima. Bovendien verliest u in de sauna veel vocht en dat voorkomt dat er teveel vocht in de weefsels achterblijft. Of om het in medische taal te zeggen: overtollige vochtretentie wordt uitgezweet. Natuurlijk is het niet goed te overdrijven. Op meerdere punten neemt de aanstaande moeder zich die negen maanden in acht en dat geldt ook voor de sauna.

Laatste weken liever geen dompel- en bubbelbad
Op het einde van de zwangerschap (de laatste 4 à 6 weken) is enige voorzichtigheid bij het nemen van een dompelbad aan te raden, omdat er al enige ontsluiting kan zijn zou (theoretisch) de kans op infectie kunnen toenemen. Dus in die tijd liever geen dompelbad of bubbelbad maar de afkoelslang mag wel.

Hartslagversnelling niets verontrustends
Bij diverse onderzoeken is gebleken dat in de saunacabine, als de hartslag van de aanstaande moeder versnelt, ook de hartslag van de baby versnelt. Maar dat is niets verontrustends. Dat gebeurt ook bij fietsen, traplopen en sporten. Allemaal zaken die zwangere vrouwen zonder bezwaar kunnen doen.

Finnen zelfs in de sauna geboren....
Wie de sauna gewoon is, kan gerust blijven komen. De sauna ontspant, en dat komt zowel moeder als kind ten goede. In Finland, de bakermat van de moderne sauna, is het een vanzelfsprekende zaak dat ook zwangere vrouwen regelmatig naar de sauna gaan. De geboorte verloopt er opmerkelijk vlot en gemakkelijk door, zo stelt men daar. Ja zelfs lopen er heel wat Finnen rond die in de sauna geboren zijn.... Dat is in Nederland/België nog nooit gebeurd, en zover zal het ook wel nooit komen. Het kraambed lijkt ons daarvoor toch een wat geschiktere plaats...

f t g m

Choufkes Wellness
Vinkenlaan 19    
2221 Booischot    
tel. +32 477 475782    

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Openingsuren:  
alle dagen op afspraak, maar op zondag zijn we de hele dag gesloten.